Mandlové ( ořechové ) cedráty - cukroví
Přísady:
10 dkg mandlí ( ořechů ), 10 dkg tuku, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru
Na polevu: 2 žloutky, 9 dkg cukru, 1 vanilkový cukr Na slepení: malinová zavařenina
Postup:
Z mletých ořechů ( já používám výhradně vlašské ořechy ), tuku, hladké mouky a cukru si na vále vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme nechat chvíli odpočinout v ledničce. Pak si těsto rozdělíme na 4 části a z každé vytvoříme váleček. Válečky dáme na plech s pečícím papírem a všechny roztlačíme na šířku tří prstů ( na plech proto dáváme postupně po jednom, aby mezi nimi bylo místo ). Vzniklé placičky upečeme. Pak spojíme vždy dvě a dvě malinovou zavařeninou - postupujeme velmi opatrně jak při mazání spodní placičky, tak při přiklápění horní, jsou křehké. Potřeme žloutkovou polevou, kterou jsme si připravili třením žloutků s cukrem. Na chvíli ještě vložíme do trouby, aby se poleva dosušila. Za tepla nakrájíme.
V naší rodině cedráty tradičně patří k vánočnímu cukroví :-), recept pochází z Moravy.
Vypracované těsto ( poloviční dávka )
Z válečků na plechu už jeden rozmačkaný na placku
Upečené, zavařeninou spojené a polevou potřené placičky
Nakrájené cedráty